Friday, July 26, 2013

Tazkirah Ramadhan . Mabuk cinta !

 Assalamualaikum w.b.t


Alhamdulilah Minggu ni minggu balik wajib . Hampir terlupa nak ucap "Ramadhan Kareem" . So , As Usual . Harini Rasa Teringin Nak Share Satu Ilmu . kisah ni ada dalam kitab Mukasyafatul Qulub (Penyingkapan-penyingkapan Tabir Hati) karangan Imam ABu Hamid AL-Ghazzali RAH , . Moga-moga ilmu ini terus bermanfaat untuk semua . Selamat membaca . 
World Of Gold Dream | via Tumblr
Eh Kenapa highlight sana sini ?," . Haa yang highlight tu sebenarnya tak bawa maksud apa-apa , tapi cuma point yang perlu difokuskan

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

       Dikisahkan dalam sebuah kitab karangan Imam Al-Ghazali bahawa pada suatu hari Nabi Isa a.s berjalan di hadapan seorang pemuda yang sedang menyiram air di kebun. Bila pemuda yang sedang menyiram air itu melihat kepada Nabi Isa a.s berada di hadapannya maka dia pun berkata, 

       "Wahai Nabi Isa a.s, kamu mintalah dari Tuhanmu agar Dia memberi kepadaku seberat semut Jarrah cintaku kepada-Nya." Berkata Nabi Isa a.s, "Wahai saudaraku, kamu tidak akan terdaya untuk seberat Jarrah itu." 

       Berkata pemuda itu lagi, "Wahai Isa a.s, kalau aku tidak terdaya untuk satu Jarrah, maka kamu mintalah untukku setengah berat Jarrah." Oleh kerana keinginan pemuda itu untuk mendapatkan kecintaannya kepada Allah s.w.t., maka Nabi Isa a.s pun berdoa, "Ya Tuhanku, berikanlah dia setengah berat Jarrah cintanya kepada-Mu." 
       Setelah Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun berlalu dari situ.  Selang beberapa lama Nabi Isa a.s datang lagi ke tempat pemuda yang memintanya berdoa, tetapi Nabi Isa a.s tidak dapat berjumpa dengan pemuda itu. Maka Nabi Isa a.s pun bertanya kepada orang yang lalu-lalang di tempat tersebut, dan berkata kepada salah seorang yang berada di situ bahawa pemuda itu telah gila dan kini berada di atas gunung.

       Setelah Nabi Isa a.s mendengat penjelasan orang-orang itu maka beliau pun berdoa kepada Allah s.w.t., "Wahai Tuhanku, tunjukkanlah kepadaku tentang pemuda itu." Selesai sahaja Nabi Isa a.s berdoa maka beliau pun dapat melihat pemuda itu yang berada di antara gunung-ganang dan sedang duduk di atas sebuah batu besar, matanya memandang ke langit.       Nabi Isa a.s pun menghampiri pemuda itu dengan memberi salam, tetapi pemuda itu tidak menjawab salam Nabi Isa a.s, lalu Nabi Isa berkata, "Aku ini Isa a.s." Kemudian Allah s.w.t. menurunkan wahyu yang berbunyi, "Wahai Isa, bagaimana dia dapat mendengar perbicaraan manusia, sebab dalam hatinya itu terdapat kadar setengah berat Jarrah cintanya kepada-Ku. Demi Keagungan dan Keluhuran-Ku, kalau engkau memotongnya dengan gergaji sekalipun tentu dia tidak mengetahuinya."


Ъła¢κỳ ♠ | via Tumblr

Barangsiapa yang mengakui tiga perkara tetapi tidak menyucikan diri dari tiga perkara yang lain maka dia adalah orang yang tertipu
  1. Orang yang mengaku kemanisan berzikir kepada ALLAH s.w.t .., tetapi dia mencintai dunia . 
  2. Orang yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia ingin mendapat sanjungan dari manusia. 
  3. Orang yang mengaku cinta kepada tuhan yang menciptakannya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya . 
aishahahmadnasir:

Ustazah Fatimah Syarha! I adore/admire her :’)

Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda, "Akan datang waktunya umatku akan mencintai lima lupa kepada yang lima
  1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
  2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab. 
  3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al-Khaliq. 
  4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat
  5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur
Sumber : Kisah Teladan 


0 comments:

Post a Comment

Ya Allah , Semoga Pemilik Blog Ini Cemerlang Dunia Dan Akhirat . Amin .